Praxis Iuris Besplatna primarna pravna pomoć i stručna praksa na Pravnom fakultetu u Rijeci

Mentorske kompetencije

Održan ciklus radionica za usavršavanje mentorskih kompetencija poslodavaca


Na Pravnom fakultetu u Rijeci, u okviru projekta Praxis Iuris, održana je trodnevna radionica (3., 4. i 10. veljače 2022.) za usavršavanje mentorskih kompetencija poslodavaca pod vodstvom mr. sc. Asje Lajtman Bosilj.

O korisnosti i uspješnosti održane radionice najbolje svjedoče iskustva poslodavaca koji su im nazočili.

Predavač mr. sc. Asja Lajtman Bosilj prenijela nam je svoja iskustva i znanja na jezgrovit, jasan i zanimljiv način koristeći se pri tom mnogobrojnim primjerima iz prakse. Nije se radilo o predavanju ex cathedra već nas je odmah u začetku potakla na dijalog u kojem smo iznosili svoja iskustva iz dosadašnjih mentoriranja, kako studenata, tako i odvjetničkih vježbenika.

Vježbali smo podijeljeni po grupama, neki od nas bili su mentori, a neki mentorirane osobe, rješavali smo i testove. Bilo je i zabave i smijeha, ali prije svega izuzetno je korisno bilo steći to znanje koje je neophodan uvjet za pravilno provođenje mentoriranja.

Stoga je svakako za pohvaliti ovu radionicu, jer ona ne služi samo dobrobiti studenata, naših budućih  vježbenika, koji i jesu u fokusu ove radionice, nego je i nama dragocjeno ovo znanje koje možemo primijeniti ne samo u mentorskom odnosu već i u drugim odnosima u koje stupamo kao odvjetnici, ali i u svakodnevnom životu.

Vatroslav Abramović, predsjednik

RIJEČKI ODVJETNIČKI ZBOR

Radionica me oduševila i to u pogledu sadržaja, ali i predavačice, koja se potrudila da u zadanom vremenu nam dostavi što više podataka na prihvatljiv i zabavan način. Podržavam Vaš projekt  Praxis iuris u cijelosti i smatram neophodnim naše studente što više uključiti u praktičan način usvajanja znanja.

Kako bi i mi mentori mogli na kvalitetan način odgovoriti na postavljene  izazove, ovakva edukacija nam je neophodna. Usvojena znanja svakako ćemo primjenjivati u budućoj suradnji sa studentima, ali i u svakodnevnom poslovnom i privatnom  životu jer su usvojene vještine tijekom radionice korisne u komunikaciji na svim razinama.

Naša mentorica prof. Asja naučila nas je kako biti dobar mentor i da je krajnji rezultat znanje i mentorirane osobe i mentora. Veseli me što sam dio ovog tima.

Odvjetnica Senka Pilepić

Iako su nam očekivanja u početku bila velika, moramo napomenuti kako je predavanje mr. sc. Asje Lajtman Bosilj nadmašilo sva naša očekivanja. Njezino izuzetno zanimljivo predavanje, popraćeno primjerima iz prakse, ali i neposrednim sudjelovanjem sudionika, pomoglo nam je da spoznamo tešku poziciju mentora, mentorirane osobe i izazova s kojima se isti susreću. Kako se i sami nalazimo u poziciji mentora i mentorirane osobe, predavanje nam je pomoglo kako bi osvijestili sve te svakodnevne izazove, a isto tako, naučili smo metode i načine kako poboljšati komunikaciju na mentorskoj razini koja pridonosi bržem i efikasnijem rješavanju zadataka.

Ovakve i slične radionice hvalevrijedne su te smatramo kako bi ih svakako trebalo biti i više obzirom na svakodnevne probleme i izazove s kojima se susrećemo.

Boris Gregović, odvjetnik i Matteo Manarin, odvjetnički vježbenik