Praxis Iuris Besplatna primarna pravna pomoć i stručna praksa na Pravnom fakultetu u Rijeci


Održana specijalizirana radionica stručne prakse za studente Integriranog studija


Članovi projektnog tima zajedno s gostom Damirom Črnjom održali su dana 26. listopada 2022. specijaliziranu radionicu stručne prakse.

Uvodno su članovi projektnog tima „Praxis Iuris,“ izv. prof. dr. sc. Loris Belanić te asistenti Josip Dešić i Iva Parenta studentima ukratko predstavili projektne aktivnosti s osobitim naglaskom na ustroj i rad Pravne klinike – Centra za besplatnu primarnu pravnu pomoć koja je već ušla u četvrti semestar rada i svakim danom svjedočimo sve većem interesu naših studenata za sudjelovanje u njezinim aktivnostima. Posebno nas je veselilo što su radionici nazočili studenti integriranog i stručnog studija.

Kao što je rečeno, naš poseban gost bio je kolega Damir Črnja, predsjednik Udruge umirovljenika Pazinštine s kojom je naš Fakultet zaključio Sporazum o međusobnoj suradnji. U okviru ove suradnje, na obostrano zadovoljstvo, već su uspješno održane tri  tzv. terenske klinike u prostorima Udruge u Pazinu gdje su naši kliničari s osobitim zadovoljstvom sudjelovali u pružanju besplatne pravne pomoći članovima i članicama Udruge.

Kolega Črnja, kao predsjednik Udruge, opisao je studentima način njezina funkcioniranja, pravne probleme s kojima se članovi Udruge najčešće susreću, kao i svoja iskustva u njihovu rješavanju. Nastavno, kolega je podijelio s našim studentima svoja bogata iskustva rada u struci i otvorio vrlo zanimljivu temu građanskopravnih postupaka za naknadu štete prouzročenu naletom divljači – analizirane su zakonske odredbe te sudska praksa s naglaskom na onu najviših sudova. Studenti su pokazali znatan interes koji se najjasnije očitovao u broju i sadržaju postavljenih pitanja.

Posebno nas je, nakon održane radionice, razveselio iskazan interes studenata za uključivanje u rad Pravne klinike i njihovo senzibiliziranje za pitanje pružanja pravne pomoći ranjivim skupinama naših sugrađana gdje svakako ulaze i osobe starije životne dobi o čijim je problemima kolega Črnja nadahnuto govorio.

Svim našim budućim kliničarima ovim putem želimo iskazati srdačnu dobrodošlicu!