Praxis Iuris Besplatna primarna pravna pomoć i stručna praksa na Pravnom fakultetu u Rijeci


Sudjelovanje članova projekta na okruglom stolu „Beskućnici – (ne)vidljiva stvarnost našeg grada“ u organizaciji Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“


Dana 8. lipnja 2022. u Auli pape Ivana Pavla II u Rijeci održan je okrugli stol pod nazivom „Beskućnici – (ne)vidljiva stvarnost našeg grada“ u organizaciji Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ (dalje: Prihvatilište) koje ove godine obilježava 15. obljetnicu svojeg djelovanja. Na okruglom stolu sudjelovali su članovi projekta „Praxis Iuris“ izv. prof. dr. sc. Dejan Bodul i Josip Dešić, mag. iur.

Na okruglom stolu sudjelovali su domaći i inozemni stručnjaci iz područja socijalnog rada, volonteri i predstavnici institucija pružatelja podrške riječkom Prihvatilištu. Prikazano je djelovanje Prihvatilišta i izazovi s kojima se svakodnevno suočava, zdravstvena i socijalna skrb beskućnika, te njihovo uključivanje u društvo. Tijekom okruglog stola predstavljen je rad časopisa „Ulične svjetiljke“ i (medijska) vidljivosti beskućnika. Skup je moderirala Marija Mioč, ministra Franjevačkog svjetovnog reda – Mjesnog bratstva Trsat, u okviru kojega djeluje Prihvatilište.

Riječko prihvatilište “Ruže sv. Franje” osnovano je 2007. godine, a prema riječima voditelja prihvatilišta Pjera Orlića, prvo je prihvatilište te vrste u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Prihvatilište je do sada zbrinulo 700 korisnika od kojih je 70% uspješno resocijalizirano. Prihvatilište pruža pomoć beskućnicima bez obzira na dob, spol, rasu i vjeroispovijest. Kapacitet prihvatilišta je 14 osoba, i to 12 muškaraca i 2 ženske osobe. Glavni cilj je uspješno uključivanje beskućnika u društvo i kontinuirano praćenje tijekom uključivanja u društvo.

Važno je napomenuti da su Prihvatilište i Pravna klinika 24. veljače 2021. sklopili ugovor o međusobnoj suradnji, radi povezivanja znanosti i prakse i integriranog rješavanja praktično-teorijskih pitanja korisnika Prihvatilišta.

Prihvatilištu želimo još mnogo godina djelovanja, a za pravnu pomoć Pravna klinika – Centar za primarnu pravnu pomoć Pravnog fakulteta u Rijeci, kao i do sada, ostaje na raspolaganju.