Praxis Iuris Besplatna primarna pravna pomoć i stručna praksa na Pravnom fakultetu u Rijeci


Terenska klinika u Udruzi umirovljenika Pazinštine i posjet Općinskom sudu u Pazinu


Dana 27. rujna 2022. studenti kliničari zajedno s asistentom Josipom Dešićem, zamjenikom voditeljice Pravne klinike, održali su drugu terensku kliniku na području Istarske županije u gradu Pazinu, u Udruzi umirovljenika Pazinštine. Tijekom posjeta susreli su se s predsjednikom Udruge umirovljenika Pazinštine Damirom Črnjom te predstavnicima drugih udruga i Grada Pazina – predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske – Udruga Buzet Nadijom Jermaniš, predsjednikom Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Pazin (DOSTI) Giulianom Bravarom i Sanjom Selar, stručnom suradnicom za socijalnu skrb i zdravstvo iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pazina.

Prisutnima se on line putem obratila voditeljica Pravne klinike prof. dr. sc. Gabrijela Mihelčić, kao i izv. prof. dr. sc. Loris Belanić, član projektnog tima „Praxis Iuris“ i akademski mentor u Pravnoj klinici. U srdačnoj diskusiji izražena je želja za produbljenjem suradnje i veliko zadovoljstvo dolaskom studenata Pravnog fakulteta spremnih pružiti pravnu pomoć osobito ranjivim skupinama građana.

Tijekom sastanka članovi projektnog tima i studenti kliničari predstavili su projekt „Praxis Iuris“ i rad Pravne klinike te još jednom naglasili važnost praktičnih oblika nastave za studente pravnih fakuteta. Predstavnici udruga istakli su, kako je rečeno, potrebu i važnost besplatne pravne pomoći za njihove članove. Zaključno je najavljena daljnja suradnja i potpisivanje ugovora o međusobnoj suradnji. Studenti kliničari pozabavili su se nekim konkretnim pitanjima koja muče članova Udruge umirovljenika Pazinštine, a svima je bilo dragi čuti pohvale koje su nam prenesene od gospođe kojoj smo pružili pravnu pomoć tijekom prijašnjeg dolaska.  

Ovim terenska klinika nije završila. Nakon sastanka sa predstavnicom Grada Pazina i predsjednicima udruga s područja Pazinštine i Buzeta, studenti su posjetili i Općinski sud u Pazinu, gdje ih je primio predsjednik suda mr. sc. Emanuel Radolović. Predsjednik suda održao je izuzetno motivirajuće predavanje o organizaicji i radu suda, a potom su studentima dani na analizu okončani sudski predmeti sa konkretnim slučajevima iz područja stvarnog i obveznog prava (naknada štete, vlasničkopravni odnosi). Studenti su proučili predmet nakon čega je uslijedila analiza spisa i dinamična rasprava o pravnim institutima iz slučaja. Treba istaknuti da su tijekom posjeta sudu studenti imali prilike vidjeti i stare „papirnate“ zemljišne knjige, koje su pobudile veliko zanimanje. Zbog ovog, ali i zbog entuzijaszma i dobre volje s kojom nas uvijek dočekuje, jako smo zahvalni predsjedniku Radoloviću, a osobito jer u svom „gustom“ rasporedu uvijek nađe vremena našu terensku kliniku učiniti posebno zanimljivom.